SEO

YouTube SEO Nedir ve Kanal Optimizasyonu Nasıl Yapılmalıdır?

Günümüzde Dünya’nın en büyük ikinci arama motoru olan ve belki de gelecekte en büyük arama motoru olacak YouTube, hem işletmeler hem de bireyler için önemli bir dijital pazarlama ve gelir kaynağı haline gelmiş durumda.

youtube seo
Kaynak: Wikipedia

İşletmelerin özellikle marka bilinirliği çalışmaları için dijitaldeki en önemli dijital pazarlama kanalı diyebiliriz.

Bireyler içinse yine hem kişisel marka bilinirliğini arttırmak hem de ürettiği içeriklerden gelir sağlamak amacıyla kullanılabilecek en iyi alternatiflerdendir.

YouTube SEO çalışması konusuna geçmeden önce YouTube için neden SEO yapılmalı konusunu detaylı bir şekilde anlatmak istiyorum.

Çünkü her ne kadar YouTube bir arama motorudur desek de hala bir sosyal medya uygulaması olarak düşünüldüğünü biliyorum.

YouTube SEO Nasıl Yapılır?

YouTube İçin Neden SEO Yapılmalıdır?

YouTube hem kendi arama motoru sonuçlarında hem de Google arama sonuçlarında belirli bir sıralamaya göre videoları göstermektedir.

Bu sonuçlarda yer almak ve buralardan izlenmemizi arttırmamız için çeşitli optimizasyon çalışmaları yapmak zorundayız.

youtube seo
Google’da çıkan YouTube Video Sonuçları

YouTube kanal optimizasyonu için YouTube’u anlamamız gerektiğini düşünüyorum.

Kişisel fikrim, YouTube kanalı açmak bence bir blog kurmak gibidir. Kurduğumuz blog için nasıl Google’da daha üst sıralara çıkıp trafiğimizi arttırabiliriz diye düşünüyorsak Youtube kanalımız için de aynı şeyleri düşünmemiz gerekir.

Video başlığından, bitiş ekranına kadar aslında bir blog yazısı için neler yapıyorsak o çalışmaları yapmalıyız. Kısacası tıpkı bir website kurar gibi Youtube kanalı kuracağız ve görünürlüğünü arttırmaya çalışacağız.

Bunları başlıklar halinde detaylandırarak anlatacağım ve aradaki bağlantıyı eminim sizler de kuracaksınız.

Öncelikle YouTube SEO çalışmalarını 2 aşamada değerlendirmemiz gerekir. 

  • Kanal Optimizasyonu
  • Video Optimizasyonu 

YouTube Kanal Optimizasyonu

YouTube kanal optimizasyonunu teknik olarak iyi bir website kurmak gibi düşünebiliriz. 

Sonuçta, bir websitesi kurarken SEO için yaptığımız çalışmaların başında içeriklerden önce o websitesinin teknik olarak da belirli şartlara uygun olmasını sağlamaya çalışırız. 

YouTube kanal SEO çalışmaları da bu yüzden önemlidir. Peki bunlar için neler yapabiliriz? 

YouTube Kanal Kategorisi Belirleme

YouTube kanalımız için belli bir kategori belirlememiz gerekir. Yani ne hakkında videolar çekeceğimizi, rakiplerimizi ve anahtar kelimelerimizi belirlememiz gerekir.

Youtube kanalları ve içerikleri belirli kategorilerde ele alıyor. Biz de en baştan bu kategorilerden hangisinde olacağımızı belirlemeliyiz. 

Youtube kanal kategorileri:

  • Otomobil ve Taşıtlar
  • Komedi
  • Güzellik ve Moda
  • Eğitim
  • Eğlence
  • Aile Eğlencesi
  • Film ve Animasyon
  • Yiyecek
  • Oyun
  • Nasıl Yapılır ve Stil
  • Müzik
  • Haber ve Politika
  • Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlar ve Aktivizm
  • Kişiler ve Bloglar
  • Evcil ve Yabani Hayvanlar
  • Bilim ve Teknoloji
  • Spor
  • Gezi ve Etkinlikler

Neden bir kategori seçmek zorundayız diye düşünenler illaki olacaktır. 

YouTube, bu kategorileri aynı zamanda bir konu olarak değerlendiriyor ve bu konularda daha çok video izleyenlere özelleştirerek sunuyor. 

Bununla beraber yine benzer kanal önerileri, benzer video önerileri gibi alanlar için de buradan beslenmemesi mümkün değil. 

Bu kategorileri sadece YouTube için değil, bizi izleyecek insanlar için de doğru belirlememiz gerekir.

Örneğin, bir videoda makyaj diğer videoda otomobil test sürüşü gibi içerikler üretseniz aynı kitleye hitap edemezsiniz ve izlenmeler de ciddi orantısızlık, düşüşler ve abone sayılarında kayıp yaşanacaktır. Bu da YouTube kanal SEO çalışmalarını olumsuz yönde etkileyecektir. 

Burada çok bariz bir içerik planınız veya her alanda içerik üretme fikriniz varsa en genel birkaç kategoriyi seçebilirsiniz.

Mesela: Eğlence ya da Kişiler ve Bloglar gibi kategorileri seçerek daha genel ve her konudan içerikler üreterek devam edebilirsiniz. 

YouTube Kanal Anasayfası Oluşturma

YouTube kanalımız için iyi bir anasayfa oluşturmalıyız. Yani kanalımıza giren kişileri abone olmalarına ve izlemelerine ikna etmemiz gerekir. 

youtube seo

YouTube anasayfa ayarlarını yapmak için öncelikle “Kanalı Özelleştir” butonunu tıklıyoruz.

youtube seo

Anasayfadaki ilk video için 2 farklı kurgu hazırlamamız etkili olacaktır. Bunu “Geri dönen aboneler ve Yeni ziyaretçiler için” bölümlerini kullanarak yapabiliriz.

Geri dönen aboneler için izlenmesini istediğiniz bir videoyu ekleyebilirsiniz.

Yeni ziyaretçiler için sizi ve kanal içeriğini tanıtan fragman gibi bir video eklemek etkili olacaktır.

youtube seo

Anasayfadaki giriş videosunu ayarladıktan sonra alt bölümleri ayarlamamız gerekir.

Burada bölümlere eklenmesini istediğiniz video veya oynatma listelerini siz belirleyebilirsiniz.

youtube seo

Tavsiye olarak, anasayfadaki ilk bölümün “en popüler” videolardan oluşması ziyaretçiler için etkili olabilir.

Hem yüksek izlenmelere sahip videolarınızı görerek abone olmaya ve izlemeye teşvik olabilir. Hem de bu videolarınız ilgi gördüyse muhtemelen gelen kullanıcıların da ilgisini çekecektir.

youtube seo

Alttaki diğer bölümlerde ise çeşitli oynatma listelerinizi sergileyebilirsiniz. Hem buradan kullanıcıların o kategorideki videolara kolayca erişmesini sağlayabilirsiniz.

Hakkında Sayfası Oluşturma

youtube seo

Hakkında bölümünü oluştururken açıklama kısmına hem kanalın içerikleri hem de sizin hakkınızda bir yazı oluşturabilirsiniz. Bunu da tıpkı bir websitesinin hakkımızda sayfası gibi düşünebilirsiniz.

İş sorguları için e-posta bölümüne sizinle iletişime geçilebilecek bir e-posta adresini eklemeniz faydalı olacaktır. Onun dışında konum bilgilerinizi ve varsa sosyal medya veya website adreslerinizi de bağlantılar bölümünde belirtip kaydederek bu bölümü de hazırlamış olursunuz.

Özel URL Oluşturma

YouTube kanalınız için özel url oluşturarak her yerde daha kolay ve kanal isminizi açıkça paylaşabilirsiniz.

Özel url oluşturmanız için 100 abone sınırını geçmeniz yeterli olacaktır. Bu aşamadan sonra youtube.com/kanaladi gibi bir linke sahip olabilirsiniz. Bu da kanalınız için fayda sağlayacaktır.

YouTube Video Optimizasyonu

YouTube video optimizasyonu için yapabileceğimiz çalışmaları anlatmadan önce her ne kadar bu SEO çalışmalarını yapsak da herkes kamera karşısında iyi olmayabilir. Sonuçta bu da bir yetenek diyebiliriz.

Hatta kamera karşısında çok yetenekli olup bu adımları atladığınızda bile başarılara ulaşabilirsiniz. Ancak hepsini bir arada yaparsanız YouTube’da kalıcı bir varlık edinebilirsiniz.

Rakip Analizi ve Anahtar Kelime Araştırması

Sadece YouTube SEO çalışması için değil aslında tüm SEO çalışmaları için başlangıçta rakip analizi yapmamız gerekir.

Çekeceğimiz video konusu ile ilgili daha önce video üretmiş kişilerin videolarını arayıp ilk sayfa sonuçlarındaki videoları izlememiz gerekir.

İzlememiz gerekir çünkü, videoda hangi konulardan bahsedildiğini öğrenmek için en basit yöntem bu şekildedir.

Eksik veya fazla anlatılmış bölümleri analiz edip, içerik planımızı oluşturmalıyız.

Anahtar kelimeleri, kullandığı etiketleri ve açıklama bölümündeki metinleri de analiz etmemiz gerekir. Bunu da TubeBuddy veya VidIQ gibi araçlarla yapabiliriz.

Anahtar kelimeleri ve etiketleri bir yere not edebiliriz. Sonrasında ise anahtar kelime ilgili başka ne gibi sorgular yapılıyor bunları araştırırız.

Bunu yaparken hem keywordtool.io, google anahtar kelime planlayıcı, ahrefs, semrush ve ubersuggest gibi araçlar kullanabiliriz hem de Google ve Youtube arama önerilerini kullanabiliriz.

Rakip analizinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise, yaptığımız arama sorgusuna göre ilk sayfada çıkanlar ve o konu ile ilgili en yakın tarihte video yükleyip en çok izlenenlerdir.

Sıralama filtresini değiştirip en yakın tarihte konumuzla ilgili çekilip iyi derecede izlenmesi olan video varsa bunları da aynı şekilde dikkate almalıyız.

Yine dikkat etmemiz gereken bir konuda rakiplerin video süreleridir. Rakiplerimizin videoları 30’ar dakika olup biz bu konuyu 5-10 dakika aralığında anlatırsak büyük ihtimalle rakip içeriği geçemeyiz.

Çünkü günün sonunda bizim ürettiğimiz içerik yalnızca bize değil YouTube’a da hizmet etmek zorundadır. Kullanıcıyı ne kadar YouTube’da tutarsak YouTube için o kadar karlı bir içerik üretmiş oluruz.

Aslında bunları yaptıktan sonra video içeriğimizin iskeletini kurmuş oluyoruz.

Video Açıklama, Etiket, Bilgi Kartı, Hedef Kitle ve Bitiş Ekranı Ayarları

Ben, bu bölümleri oldukça önemli buluyorum. Çünkü çektiğimiz video içeriğini YouTube’a bu bölümde anlatıyoruz.

youtube seo

Özellikle son güncellemelerden sonra gelen hedef kitle ayarlamasını mutlaka yapmalıyız. Hatta gözden kaçmaması için ilk yapmamız gereken ayarlama olduğunu düşünüyorum.

Bir çocuk kanalıysanız burada belirtmek zorundasınız. Eğer belirtmeden devam ederseniz ilerleyen zamanlarda YouTube kanalınız kapatılabilir.

YouTube videonuz yetişkinlere yönelikse bunu da belirtmeniz faydalı olabilir. Aksi takdirde fazla şikayet alabilir ve YouTube tarafından bu kısıtlamaya maruz kalabilirsiniz.

youtube seo

Açıklama kısmına 5000 kelimeden oluşan bir metin yazabilirsiniz. Ancak okunma oranları çok düşük olduğu için ben buraya bir özet yazmanızı tavsiye ederim.

Bu bölümü kesinlikle boş bırakmayın ama ne çok uzun ne de çok kısa bir metin eklemeyin.

Bu bölümde farklı ve alakalı bir videonuzun linkini açık bir şekilde verebilirsiniz. Ayrıca başka sitelere, sosyal medya hesaplarınıza da abartmadan link çıkışı sağlayabilirsiniz.

Örnekteki açıklamada görüldüğü gibi 3 tane hashtag ekleyebilirsiniz. Aslında daha fazla da hashtag ekleyebilirsiniz ancak videonun alt kısmında şu an için yalnızca 3 hashtag açık ve tıklanabilir bir şekilde görünüyor. Bu yüzden 3 etiketi seçerken de dikkatli olun.

youtube seo

Bu bölümü de ihmal etmemeniz gerekir. İçerik türünüze göre video kayıt tarihi eklemenizde fayda olacaktır. Videoya konum bilgisi ekleyebilirsiniz. Videonun farklı bir lisansı varsa burada belirtebilirsiniz.

Kesinlikle videonun alakalı olduğu kategoriyi, içerik dilini ve varsa altyazı dillerini seçmelisiniz.

youtube seo

Videonun alakalı olduğu anahtar kelimelerden ve aranması muhtemel kelimelerden bir etiket listesi oluşturun. Çok uzun anahtar kelimeleri burada öneremem çünkü kısıtlı bir kelime sayısı olduğu için birçok etiketi ekleyemeyebilirsiniz.

2-3 kelimeli anahtar kelimelerinizi etiketlerde kullanmanız faydalı olacaktır. Eğer daha uzun anahtar kelimeler kullanırsanız bu kez daha az etiket kullanmak zorunda kalırsınız, bu da belki de potansiyel erişiminizi azaltabilir.

youtube seo

Videomuza kart eklerken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var. Eklediğimiz kartlarla ilgili kesinlikle videoda bahsetmeliyiz. Çünkü burası aslında “call to action” yani harekete geçirici mesajımızı en fazla kişiye ulaştıracağımız noktadır.

youtube seo

Kartlara video veya oynatma listesi eklerken görünmesini istediğiniz mesajı da burada ekleyebilirsiniz.

Bitiş ekranında da aslında benzer bir şey yapıyoruz ancak çoğu videonun bitiş ekranına ulaşan kişi sayısı ortalarında ulaştığı kişi sayısından daha azdır.

Kart bölümünde ilgili başka videomuz ya da çektiğimiz video ile ilgili bir oynatma listemiz varsa kesinlikle eklemeliyiz. Burada yine izleyiciyi videoda tutmak adına anket oluşturarak interaktif bir etkileşim oluşturabiliriz.

Eğer başka bir YouTube kanalıyla video çekiyorsak burada o kanal için bir öneri kartı oluşturabiliriz.

youtube seo

Farklı bir websitesine veya kendi websitemize buradan link çıkışı yapabiliriz. Video içerisinde de bundan bahsederek izleyicileri etkili bir şekilde yönlendirebiliriz.

youtube seo

Bitiş ekranında maksimum 4 element kullanabiliyoruz. Bunlardan birini mutlaka kanal aboneliği için kullanmamız gerekir.

Diğer alanları ise, son eklenen videolar, izleyici için en iyi öneri veya kendi belirlediğimiz bir videoyuyu ekleyerek doldurabiliriz. Bu alanda bir videodan feragat edip farklı bir kanalı da tanıtabiliriz.

Özellikle izleyicilerin tanıttığınız kanala gidip, o kanalın videolarını da izleyeceğini biliyorsanız bunu kesinlikle yapmalısınız. Çünkü izleyici sizin yönlendirmenizle YouTube’da zaman geçirmeye devam edecek, bu da YouTube için iyi bir kazanımdır.

Bitiş ekranına eklediğiniz videolardan birini mutlaka izleyici için en iyi öneri seçeneğiyle eklemenizi tavsiye ediyorum. Çünkü YouTube izleyicinin uygulamada kalması için sizden daha iyi öneriler sunacaktır 🙂

Diğer öneri videolara ise izlenmesini istediğiniz veya ilgi görmüş videolardan ekleyebilirsiniz.

İzlenmeleri Arttıracak Diğer YouTube SEO Faktörleri

YouTube izlenmelerini arttıracak birçok faktör bulunmaktadır. Bunun yanında YouTube tıpkı Google gibi gelişen bir algoritmaya sahip, örneğin çocuk içeriklerinin belirtilmesini istemesi gibi.

Yukarıdaki önerilere ek olarak video süresi ve sıklığı optimize etme, altyazı ekleme ve YouTube analytics aracına göre de birçok iyileştirme yapabilirsiniz.

Bana çokça sorulan bazı soruları yanıtlamaya çalışacağım, bunlara ek olarak başka sorularınız olursa yorumlardan yazabilir veya sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşabilirsiniz.

🔎Ne kadar sıklıkla video yüklemeliyim?

YouTube her gün milyonlarca ziyaretçi alan ve onlara her seferinde güncel içerik sunma kaygısında olan bir platformdur. Bu yüzden bunun eğer net bir cevabı olsa her gün, her saat gibi bir cevap verirdim.

Ancak bu herkes için mümkün olmayabilir. Bundan dolayı kendi içerik planınızı ve video paylaşma zamanlarınızı en baştan doğru bir şekilde ayarlamanız ve buna kesinlikle uymanız gerekir.

Örneğin: Haftalık 1 video pazartesi günleri, haftalık 3 video salı, çarşamba, perşembe günleri gibi bir düzene oturtmanız faydalı olacaktır. Hem zaman içerisinde oluşan kitleniz de sizin video paylaşacağınız günleri bilecektir.

Bu sıklığı mümkün olduğunca 1 haftayı geçirmeden tekrarlarsanız en iyi sonuca ulaşırsınız. Diğer türlü YouTube sizin aktif bir kanal olmadığınızı düşünerek videolarınızı çok fazla önermeyecektir.

🔎Videoların süresi ne kadar olmalı? Kısa videolar mı uzun videolar mı?

Rakip analizi konusunda bahsettiğim gibi rakip videolar ile aranızda uçurum varsa uzun olan genellikle daha değerli kabul edilmektedir.

Burada şunu belirtmeliyim; YouTube kesinlikle video süresiyle alakalı bir şey önermiyor ya da bu konu belki de sıralama ve öneri kriteri de olmayabilir.

Ancak kullanıcının YouTube içerisinde geçirdiği zamanı arttırabiliyorsanız, bu veri değerlidir. Çünkü YouTube burada kullanıcının geçirdiği zamandan yola çıkarak videonun kaliteli olduğuna karar verebilir.

Uzun videoların bir diğer avantajı da, videoların ortalama izlenme süresini arttırmasıdır.

Mesela, 3 dakikalık bir videonun %100’ü tüm izleyenler tarafından izlenmiş olsun diyelim, yani ortalama izlenme süresi 3 dakika. 20 dakikalık bir videonun ise ortalama izlenme süresi %20’si kadar diyelim yani 4 dakika. Bu durumda diğer video daha değerlidir.

Bir de konuya şöyle bakalım siz 3 dakikalık bir video paylaştığınızda büyük ihtimalle belli bir kısım tamamını, belli bir kısım yarısını, daha azını gibi farklı süreler izleyerek çıkacak. Tamamını izleseler bile yalnızca 3 dakika izlenme süresi olacak.

Ancak 20 dakikalık bir video paylaştığınızda bu videoyu tamamına kadar izleyenler de olacak, 10 saniyede çıkanlar da olacak. Ama 1 kişi bile olsa 20 dakika izleyecek ve büyük ihtimalle erişmek istediğiniz ve sadık kitleniz de olacaktır.

🔎Videolara altyazı eklemek gerekir mi?

Açıkçası YouTube, artık sesleri tarayabiliyor. Bunu İngilizce içeriklerde altyazı eklenmese dahi otomatik oluşturmasından anlayabiliyoruz. Ama içeriğinizi farklı diller için de paylaşmak istiyorsanız altyazı eklemek faydalı olacaktır.

Video dilini ayrıca altyazı olarak eklemek de işitme engelliler için bir fayda sağladığı için ve hem YouTube hem Google bunu önemsediği için izlenmeleri arttıracak bir faktör olarak değerlendirecektir.

🔎Takip edebileceğimiz başka hangi kaynaklar var?

Burada ben en güvenilir kaynağın her zaman YouTube ve Google içerikleri olduğunu düşünürüm. Tabi bunun yanında deneyimlere göre bizim gibi içerik üretenlerin çok faydalı olacağını da düşünüyorum.

İngilizce ve bir sosyal medya yönetim aracı olan Buffer’ın vaka çalışmasıyla ilgili içeriği inceleyebilirsiniz -> https://backlinko.com/grow-youtube-channel

YouTube içerik üretici akademisinde eğitimleri ve yazıları takip edebilirsiniz -> https://creatoracademy.youtube.com/page/home

YouTube SEO hakkında başka sorularınız veya merak ettikleriniz olursa Twitter’dan herkese cevap vermeye çalışıyorum. Umarım bu içerikteki birçok konu sizlere çalışmalarınızda faydalı olur.

Kursad Sualp

Profesyonel SEO Uzmanı Kürşad Sualp, 7 farklı 250’den fazla SEO projesini yönetmiş ve halen orta ve büyük ölçekli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu