SEO

Google Search Console Site Haritası Ekleme Nasıl Yapılır?

Site haritasını Google’a bildirmek için Search Console aracını kullanırız.

Ben de bu içerikte site içi SEO çalışmalarında karşılaşacağımız site haritasını Google’a gönderme işleminin nasıl yapıldığını adım adım anlatacağım.

Site Haritası Nedir? Ne İşe Yarar?

Site haritası oluşturma ve gönderme adımlarına geçmeden önce kısaca site haritasını neden kullandığımızı anlatmak istiyorum.

Site haritası, sitenizdeki yazılar, sayfalar, videolar, görseller, kategoriler ve diğer dosyalar hakkında bilgi verir ayrıca bu dosyalar arasındaki ilişkiyi de anlatır.

Site haritası dosyası, Google veya diğer arama motorlarının sitenizi daha akıllı taramasına yardımcı olan bir dosyadır.

Hem de site haritasında bulunan dosyalar, güncellenme zamanı, önceliği, dil sürümleri varsa bunları ve benzeri bilgileri arama motorlarına bildirir.

Site haritası ile ilgili ileri düzey rehbere ihtiyaç duyarsanız Site Haritası Nedir? Ne İşe Yarar? içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Ayrıca ileri düzey site haritası içeriğinde bir site haritası takip aracını da sizlerle paylaşıyoruz.

Site Haritası Oluşturma

Google Search Console veya diğer webmaster araçlarına site haritası gönderebilmek için, öncelikle websitemizin bir site haritasına ihtiyacı vardır.

Search Console için site haritası formatı olarak karşımıza 4 farklı biçimi çıkıyor.

  • XML
  • RSS, mRSS ve Atom 1.0
  • Metin
  • Google Sites veya Google Apps ile oluşturduğunuz siteler için
Eğer websiteniz Google Sites ya da Google Apps ile çalışmıyorsa genellikle çoğu site tarafından XML biçimi kullanılır.

Site haritalarını yönetmek ve oluşabilecek tüm hatalara karşı çözümleri https://support.google.com/webmasters/answer/7451001 adresinde bulabilirsiniz.

Herhangi bir websitesine site haritası oluşturmak için “Sitemap Generator”, Screaming Frog gibi araçlar kullanabilirsiniz.

WordPress websitelere site haritası oluşturmak için yine “Sitemap Generator” veya YOAST SEO gibi eklentileri kullanarak kolayca oluşturabilir ve Google’a gönderebilirsiniz.

Ben de genelde WordPress websiteleri kullandığım için size YOAST SEO ve diğer eklentiler ile nasıl site haritası oluşturacağımızı göstereceğim.

WordPress Site Haritası Oluşturma

İlk olarak WordPress admin paneline giriş yapıyoruz.

Google Search Console Site Haritası Ekleme Nasıl Yapılır?

Sol navigasyonda “Eklentiler -> Yeni Ekle -> Yoast” yazarak Yoast SEO eklentisini buluyoruz.

Google Search Console Site Haritası Ekleme Nasıl Yapılır?

Hemen Yükle -> Etkinleştir” adımlarını izleyerek yükleyeceğiz.

Google Search Console Site Haritası Ekleme Nasıl Yapılır?

Eklentiyi etkinleştirdikten sonra sol navigasyonda Yoast SEO menüsünü göreceğiz.

Genel -> Features -> XML sitemaps (ON)” olarak işaretlediğimizde otomatik olarak site haritasının oluştuğunu görebiliriz.

Site haritasını kontrol etmek için, www.siteadi.com/sitemap_index.xml veya www.siteadi.com/sitemap.xml adreslerine girerek site haritasını kontrol edebiliriz.

Yoast SEO eklentisini kullanmıyorsak nasıl yapabiliriz bir de ona bakalım.

En çok kullanılan Rank Math, All In One SEO ve Yoast SEO eklentilerinde site haritasını benzer şekillerde çok basitçe oluşturabilirsiniz.
Google Search Console Site Haritası Ekleme Nasıl Yapılır?

Herhangi bir SEO eklentisi kullanmadığımızda eklenti arama bölümüne “sitemap” araması yaparak gelen bu sonuçlar arasından bir eklentiyi kullanabiliriz.

Örneğin; Google XML site haritaları eklentisini kullanmak istediğinizde, site haritanızı basit adımlarla yapılandırabilirsiniz, daha sonra otomatik olarak çalışmaya devam eder, sürekli değişiklik veya herhangi bir şey yapmanıza gerek kalmaz.

Site Haritasını Google Search Console’a Gönderme

Site haritası oluşturmayı öğrendiğimize göre artık oluşturduğumuz site haritasını Google’a gönderebiliriz.

Google Search Console panelimize giriş yapıyoruz. -> https://search.google.com/search-console?hl=tr

Site haritasını göndermek istediğimiz doğru mülkü seçiyoruz.

Search console panelindeki sol menüden Site haritaları bölümüne giriyoruz.

Google Search Console Site Haritası Ekleme Nasıl Yapılır?

Search console’da yaptığımız işlemler şunlar:

  • Site haritası göndermek istediğimiz mülkü seçiyoruz.
  • Dizin -> Site haritaları 
  • Site haritası adresini buraya yazıyoruz ve gönderiyoruz.

Gönderilen site haritaları bölümünde, site haritası durumunu görebilirsiniz.

Google Search Console Site Haritası Ekleme Nasıl Yapılır?

Dizin kapsamını göster ile sorunlu veya hariç bırakılan sayfaları görebilirsiniz. Bu şekilde site haritanızdaki durumun doğru mu yanlış mı olduğunu görebilirsiniz.

Site Haritası Gerekli midir?

Sitenizdeki sayfalar doğru şekilde bağlıysa, Google siteyi doğru tarayabilir. Yani, iyi bir site içi seo çalışmanız varsa site haritası olmasa dahi Google tarafından iyi şekilde taranabilir.

Ancak büyük dosyalara sahipseniz site haritası işinizi kolaylaştırabilir.

Google site haritasındaki her dosyanın dizine ekleneceğini garanti etmez, ama site haritasının olmasının hiçbir olumsuz etkisi bulunmadığı için kulanmakta fayda vardır.

Site haritasına özellikle gerek duyacak olan siteler, genellikle yeni websiteleri ve site içi seo açısından zayıf sitelerdir.

Yeni websitelerinin backlinki zayıf olacağı için Google bot sitenizi bulamayabilir. Backlinkiniz olduğunda ise, Google bot sitenize link veren siteden sizin sitenize geçiş yapabilir ve böylece sayfalarınızı bulabilir.

Site içindeki sayfalarınız birbiriyle alakalı veya bağlantılı değilse, Google bot tüm sayfalarınızı bulamayabilir bu da yine dezavantaj olarak size yansır.

İşte bu gibi durumlardan dolayı site haritasını kullanmak faydalıdır. Sonuçta olumsuz hiçbir etkisinin bulunmadığını da düşünürsek herkesin bundan faydalanması hiçbir şey kaybettirmez.

SEO çalışmalarında ve Google tarafından doğru sayfaların dizinlenmesini istiyorsanız bu içerikteki adımlar size yardımcı olacaktır. Sorularınızı yorumlardan belirtebilirseniz size daha fazla yardımcı olmak isterim.

Kursad Sualp

Profesyonel SEO Uzmanı Kürşad Sualp, 7 farklı 250’den fazla SEO projesini yönetmiş ve halen orta ve büyük ölçekli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu