Dijital Pazarlama

Facebook Piksel Nedir? Nasıl Kullanılır? Avantajları Nelerdir?

Facebook piksel, websiteleri ve websitelerine giren kullanıcıların Facebook tarafından takip edilmesini sağlayan bir kod parçasıdır.

Facebook, websitelerini anlamlandırmak ve kullanıcıların eylemlerini analiz edebilmek için bu kod parçalarını kullanılır. Bu sayede Facebook, Instagram ve Audience Network platformlarında kullanıcılar için daha iyi reklamlar gösterebilir.

Facebook piksel kodları sanki yalnızca Facebook’un faydasına bir araçmış gibi giriş yapsam da aslında reklam verenler için de çok önemlidir.

Verdiğimiz reklamların optimizasyonu, ölçülebilir olması ve çeşitli kombinasyonlarda hedef kitleler oluşturmamız için bizler de Facebook piksel verilerinden faydalanırız.

Facebook Pikseli tıpkı Google Analytics izleme kodu ile aynı düşünebilirsiniz. Facebook Analytics’i kullanmak isterseniz yine piksel kodları sayesinde buradaki analizlere erişebilirsiniz.

Facebook Piksel Nasıl Eklenir?

Facebook pikseli, bir websitesine eklemek istediğinizde öncelikle o websitesinin kaynak kodlarına ya da Google Etiket Yöneticisi paneline erişiminiz olmalıdır.

Hatta bu konuyla ilgili Google Tag Manager ile Facebook Piksel Nasıl Eklenir içeriğini inceleyebilirsiniz.

Facebook piksel kodlarını bir siteye eklemek için 3 yöntem kullanabiliriz.

  • Ortak Entegrasyon kullanarak
  • Manuel olarak eklemek
  • Google Tag Manager ile eklemek
facebook piksel nedir avantajları neler
Facebook Piksel Ekleme Yöntemleri

Bu yöntemleri tek tek açıklamadan önce kısaca Google Tag Manager yöntemini neden entegrasyonlardan ayırdığımı belirtmek istiyorum.

Eğer ortak entegrasyon yöntemiyle Google Tag Manager kullanırsanız Facebook’a bu panele erişim izni veriyorsunuz. Ben bu yöntemin sağlıklı olduğunu düşünmediğim için bu yöntemi hep ayrı değerlendirmekten yanayım.

1-Ortak Entegrasyonlar Yöntemi

facebook piksel nedir avantajları neler
Facebook Piksel – Ortak Entegrasyonlar

Ortak entegrasyonlar kullanarak Facebook pikseli websitenize eklemek istediğiniz zaman birçok altyapı ve entegrasyon yöntemini burada bulabiliyorsunuz.

Hatta kullandığınız altyapı burada bulunmuyorsa, Facebook’a bununla ilgili talepte bulunabiliyorsunuz.

Burada her altyapı için farklı şekillerde ekleme yöntemleri bulunuyor. Hepsini ne yazık ki bu yazıda anlatarak bu yazıyı sıkıcı hale getirmek istemiyorum.

Ancak kullandığınız website altyapısı burada varsa seçerek, piksel kodunun nasıl ekleneceğini adım adım görebilirsiniz.

facebook piksel nedir avantajları neler
Ortak Entegrasyon Yöntemi – Webflow Örnek Aşamaları

Örnek olarak websiteniz için Webflow kullandığınızı düşünürsek, Webflow entegrasyonunu seçerek görseldeki ekranla karşılaşıyoruz. Buradan sonra -Devam- butonunu kullanarak yukarıdaki aşamaları izleyerek Facebook piksel kodunu websitenize ekleyebilirsiniz.

Bu aşamalarda Facebook size talimatları adım adım göstereceği için herhangi bir teknik desteğe ihtiyaç duyacağınızı düşünmüyorum. Ama daha önce hiç aşina olmadığınız konularsa mutlaka yardım almanızda fayda var.

2-Kod Parçalarını Manuel Olarak Eklemek

Facebook piksel kodlarını manuel olarak ekleme yöntemi de aslında çok teknik bilgi gerektirmeden yapılacak bir işlem ancak dediğim gibi daha önceden hiç aşina değilseniz belki de yardım almanız daha iyi olabilir.

Ama burada anlatılanları adım adım uygulayarak websitenize Facebook piksel kodlarını kurabileceğinizden şüpheniz olmasın.

Piksel kodunu internet sitesine manuel olarak ekle seçeneğini seçiyoruz.

facebook piksel nedir avantajları neler
Facebook Piksel Kod Örneği – Manuel Olarak Ayarlama

Görselde gördüğünüz en önemli kısım, kare içine alınmış olan ve aşağıdaki kodları kopyaladıktan sonra internet sitemizde nereye ekleyeceğimizi anlatan bölümdür. Çünkü bu kodlarda başlangıç aşamasında bir değişiklik yapmamıza gerek yoktur.

Facebook’un bizim internet sitemiz için oluşturduğu kod parçalarını kopyalıyoruz ve internet sitemizin kaynak kodlarını açıp </head> etiketinin hemen üstüne yapıştırıyoruz.

Buradaki önemli nokta kesinlikle </head> etiketinin üstüne yapıştırılmasıdır, çünkü genellikle izleme kodları <head> etiketinin hemen altına yapıştırılırken, Facebook </head> etiketinin üstüne yapıştırmamızı istiyor.

Bu işlemi yapıp kaydediyoruz ve Facebook piksel kodları internet sitemize eklenmiş oluyor.

3-Google Tag Manager ile Eklemek

Facebook piksel kodlarını Google Tag Manager ile eklemek için 2 farklı yöntem kullanabiliriz. Ancak yazının başında da söylediğim gibi Google Tag Manager yöntemini ortak entegrasyonlardan kullanma yöntemini sağlıklı bulmadığım için bu yöntemi tavsiye etmiyorum.

Tavsiye etmeme sebebim ise, Google Tag Manager panelimize üçüncü parti bir uygulamanın erişim iznini vermek ki özellikle Facebook gibi bir şirkete vermek çok mantıklı gelmiyor açıkçası 🙂 ama kullanmak isterseniz kullanabilirsiniz.

Diğer yöntem ise Google Tag Manager panelimiz üzerinden ÖZEL HTML etiket türü ile manuel olarak ekleme yönteminde aldığımız kod parçalarını buraya ekleyerek yapılır.

Facebook Piksel Nasıl Kullanılır?

Facebook piksel, Google analytics ve bu tür birçok izleme kodu aslında günün sonunda aynı amaca hizmet ederler diyebiliriz. Bu platformlarda daha iyi reklamlar vermemizi sağlar. İnternet sitemizdeki kullanıcı davranışlarını takip edebilmemizi, analiz edebilmemizi ve bunlara göre optimizasyonlar yapmamızı sağlar.

Örneğin bir e-ticaret sitesi sepete ekleyen ama satın almayan müşterileri Facebook piksel ile analiz ederek, bu müşteri grubuna sosyal medya uygulamalarında farklı reklam kampanyaları kurgulayabilir. Böylece bu potansiyel müşterileri satın almaya ikna edebilir.

Kısaca, reklamlarda kullanmak için hedef kitle segmentasyonu yapabilir ve etkili reklamlar oluşturabiliriz.

Bunlar dışında Facebook piksel sayesinde Facebook analytics aracından yararlanarak internet sitemiz için KPI (key performance indicator) yani anahtar performans göstergeleri ayarlayarak detaylı analizler yapabiliriz.

Günün sonunda Facebook piksel, bizlere internet sitemizi daha iyi hale getirmemiz ve daha fazla dönüşüm alıp amaçlarımıza ulaşmamıza büyük katkı sağlar.

Facebook Piksel Avantajları Nelerdir?

Facebook, bilindiği üzere Instagram, Whatsapp gibi uygulamaların da sahibi olarak Dünya’nın en çok kullanılan sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarının sahibidir.

Dolayısıyla internette bir iş yaptığımızda, hedef kitlemize ulaşmak için bu kanalları kullanmak zorundayız. Bu medyaları etkili ve doğru kullanmak için de Piksel gibi işimize yarayacak her türlü aracı kullanmamız gerekir.

Facebook Piksel’in avantajları, reklam optimizasyonu, doğru hedef kitle belirleme, internet sitemize dair analiz ve içgörüler oluşturma gösterilebilir.

Facebook piksel, internet sitemize gelen ziyaretçilerin eylemlerini takip ederek bizlere bunlar hakkında veriler sunar. Bu verileri doğru analiz edip, kullanırsak bu uygulamalardan en verimli şekilde faydalanır ve işimizi dijitalde sürdürülebilir, ölçeklenebilir hale getirebiliriz.

Facebook piksel ile ilgili daha fazla bilgi edinmek ve bunların nasıl kullanılacağını öğrenmek istiyorsanız Facebook Piksel Yardım sayfası ve Kurs sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Slideshare platformu üzerinden de bu içeriğin özetini sunum halinde bulabilir ve indirebilirsiniz.

Facebook Piksel

Kursad Sualp

Profesyonel SEO Uzmanı Kürşad Sualp, 7 farklı 250’den fazla SEO projesini yönetmiş ve halen orta ve büyük ölçekli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu